Tekst en muziek in de Matthäus, 5 april – vervalt

De Matthäus-Passion is een van de bekendste en langste composities van Johann Sebastian Bach. In Nederland is dit oratorium razend populair en nergens ter wereld wordt het zo vaak opgevoerd als hier. Op zondagmiddag 5 april zal onze cantor-organist Chris van Bruggen ingaan op het samenspel van tekst en muziek in deze vertolking  van het lijdens- en sterfverhaal van Jezus.

Op de teksten van het passieverhaal componeerde Bach het notenmateriaal zodanig dat het verhaal ook in muzikale zin wordt uitgebeeld. In het openingskoor is op het woord ‘klagen’ bijvoorbeeld steeds een langere, klagende groep tonen te horen. Wanneer Jezus zingt, wordt hij steevast begeleid door lieflijke strijkers – bij wijze van aureool. Behalve bij zijn allerlaatste woorden ‘Eli, eli, lama asabthani’. Zijn Godverlatenheid wordt hier onderstreept door de afwezigheid van de strijkers.

Deze en andere voorbeelden zal Chris van Bruggen op 5 april naar voren brengen met behulp van beelden en geluidsfragmenten in de Trefpuntkerk. Aanvang 16.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *